Na een lekker weekendje op Schiermonnikoog keer ik maandagochtend 17 oktober 2011 weer richting Velp. Aangekomen in Velp kijk ik eerst even op het net om te kijken of er nog wat leuks was gezien ergens in Nederland. Op Texel was de 16e een leuke Aziatische Roodborsttapuit ontdekt. Een soort die al een tijdje om mijn ‘verlanglijstje’ stond.

Zo gek als ik ben besluit ik de eerste de beste trein te pakken naar Arnhem, om vervolgens rechtstreeks naar Den Helder te reizen. De eerste trein gaat om 12:26, dus besluit ik me snel om te kleden. Net voor ik de deur uit ga hoor ik mijn vriend- en huisgenoot Nico Schavemaker roepen. Ik vertel hem wat ik van plan ben, en hij voelt er wel wat voor om mee te gaan. Immers, hij had nog nooit ‘getwitched’, en het leek ‘m een mooi tripje. En zo pakken we uiteindelijk de trein 12:56. Normaal gesproken voel ik er niks voor om op dit tijdstip nog eens naar Texel af te reizen, maar ik had een sterke wil op de één of andere manier. Om ongeveer 16:00 arriveren we in Den Helder en een halfuurtje later vertrekt onze boot.

Helaas moeten we nog het hele eiland over om bij de vogel te komen, dus dat belooft een lange busreis vermoed ik bij mezelf. Echter, een uur had ik niet verwacht… Door de meest nauwe straatjes en afgelegen landweggetjes voert de bus ons. Onderweg is de spanning bij mij niet te snijden. En dan ook nog eens vijf minuten stilstaan in De Cocksdorp! pfff… Plots dringt het tot me door of het überhaupt nog wel haalbaar is allemaal; om ongeveer 18:45 wordt het donker- en de laatste bus naar de veerhaven gaat om 18:50… Dat wordt erg krap allemaal. Als we aankomen bij het reddingsboothuisje besluiten we snel naar De Tuintjes te lopen waar de Aziatische Roodborsttapuit zou moeten zitten. Nico wil een plaatje van een mannetje Fazant maken, ik loop gestaag door. Dan komen we een andere vogelaar tegen die ik gelijk aanspreek met de vraag; “Heeft u de Aziatische Roodborsttapuit al gezien?- nee, antwoord hij, maar ook niet gezocht… Aangekomen in De Tuintjes kom ik diezelfde vogelaar weer tegen die zojuist een andere vogelaar sprak met de mededeling; “10 minuten geleden nog gezien”… dat klinkt wel erg hoopvol! Vol goede moed loop ik verder. Verder bidt een Ruigpootbuizerd, en 2 Blauwe Kiekendieven zijn actief aan het jagen. Na de struiken goed te hebben afgezocht met de kijker ziet het er toch nagenoeg somber uit, en wordt het steeds schemeriger.

En dan is de Aziaat plots in beeld…! volop in de telescoop van de (onbekende) vogelaar (waarvoor dank!). Een fraaie eerste winters vogel. Ondanks de krappe tijd en de lastige zoektocht is het dan toch gelukt de vogel te zien te krijgen. En Nico zijn eerste succesvolle twitch is een feit. Alleen hebben we op het eiland geen tijd om nog een visje te eten, en ook in Den Helder is het een drama… dan houden we die nog tegoed.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: