Zeetrektellen op de zeedijk bij Westkapelle

De eerste 2 weken van september in 2011 waren herfstachtig en nog eens herfstachtig. Een zonnige nazomer leek dan ook ver weg. Geen aangename temperaturen i.c.m. stormachtige sferen zorgden voor kille weersomstandigheden, en dus heeft menig mens de winterjas weer uit de kast getrokken. Toch zijn er mensen die er bewust op uit trekken met dit weer. Ik ben ook zo’n iemand.

Een beetje vogelaar weet dat een stevige aanhoudende zuidwesten wind leuke zeevogels langs de kust kan opleveren. Een aanhoudende storm van bijvoorbeeld windkracht 3-6 is noodzakelijk om de vogels dicht genoeg onder de kust te brengen. In de eerste week van september kwam de zeetrek behoorlijk op gang; Stormvogels, Jagers, Jan-van-genten, Meeuwen- en Sterns kwamen in hoge aantallen voorbij. Vooral vanaf populaire trektelposten zoals Katwijk aan Zee, Westkapelle, Camperduin- en Den Haag kwamen mooie meldingen van mooie soorten voorbij; Een greep uit de vogelsoorten; Noordse Pijlstormvogel, Kleinste JagerPapegaaiduikerKleine Jager– en Drieteenmeeuw. In het najaar is zeetrek een bekend fenomeen  bij vogelaars en dat was ook in 2011 gedurende de maand september het geval. Vanachter de computer op school zag ik steeds weer die mooie meldingen van zeevogels voorbij komen, maar omdat ik te druk was met schooldingen, liet ik het maar even voor wat het was.

Uiteindelijk begon het teveel te kriebelen, en was de verleiding te groot om lekker een dagje naar de kust te gaan. Dus besloot ik de 14e een dagje te snipperen en zette ik om 5:00 de wekker.

Nog halfslaperig spring ik uit mijn bed, fris ik mezelf op en een 40 minuten later sta ik op station Velp. Even voor 6:00 komt de trein naar Roosendaal binnen rijden. Het is erg fijn dat deze trein rechtstreeks naar Roosendaal gaat, dit betekent namelijk dat ik ondanks de verre reisafstand van ca. 215 km slechts één keer hoef over te stappen in de trein. Als ik voor Roosendaal te horen krijg dat vanwege een seinstoring geen treinen naar Middelburg rijden begin ik toch wat nerveus te worden. Echter is het probleem sneller verholpen dan de NS had gedacht, en kan ik toch spoedig mijn reis voortzetten.

Aangekomen in Middelburg mis ik door de treinvertraging net mijn busaansluiting naar Westkapelle en moet ik bijna een uur wachten. Om de tijd te doden besluit ik maar de Middelburgse binnenstad te verkennen.

De tijd vliegt gelukkig snel om en voor ik het weet ben ik onderweg naar de zeedijk van Westkapelle. Rond 9:30 kom ik aan op mijn bestemming. Enthousiast uit de bus stappend zie ik al een kluitje vogelaars met telescopen die zich uit de wind zittend, verdekt hebben opgesteld. Er is in ca. 2 uur tijd al veel gezien; een stuk of 70 Noordse Pijlstormvogels, 3 Grauwe Pijlstormvogels, een mogelijke Vale Pijlstormvogel, een stuk of wat Kleine Jagers, Grote Jagers, Jan-van-genten etc. Ik besluit er lekker voor te gaan zitten. Voor ons lopen Steenlopers op hun gemak te foerageren.

Al gauw kan ook ik genieten van een Noordse Pijlstormvogel, ondanks de afstand. Dit was overigens de eerste keer dat ik deze soort zag. Later op de dag volgden nog eens 23 Noordse Pijlen waarvan een aantal dichtbij. Ook andere bijzondere soorten zoals Drieteenmeeuw, Grauwe Pijlstormvogel, Grote, Kleine- en Middelste Jager komen mooi langsvliegen. Ik ben deze dag ook nog even geweest in het Noordervroon aangezien hier een Rosse Franjepoot verbleef. Deze liet zich maar met moeite bekijken. Ongeveer drie kwartier voordat ik weer de bus pak naar Middelburg zie ik de tweede nieuwe soort mij deze dag. Een Kleinste Jager wordt door iemand opgepikt, waarna ik mee mocht genieten door een telescoop. Een lange maar erg succesvolle dag, en met een tevreden gevoel keer ik terug naar het oosten.

De totale trektelling zag er als volgt uit:

 • Grauwe Pijlstormvogel (1)
 • Noordse Pijlstormvogel (24) (337e soort voor mij)
 • Zwarte Zee-eend (10)
 • Bonte Strandloper (8)
 • Drieteenstrandloper (4)
 • Zilverplevier (1)
 • Grote Jager (1)
 • Kleine Jager (4)
 • Middelste Jager (1)
 • Kleinste Jager (1) (Zeldzame doortrekker voor NL/kust, 338e soort voor mij)
 • Jan-van-gent (12)
 • Drieteenmeeuw (2)
 • Dwergmeeuw (2)
 • Grote Mantelmeeuw (1)
 • Dwergstern (4)
 • Grote Stern (1)
 • Zwarte Stern (5)
 • Visdief (1)
 • Bruine Kiekendief (1) / Kwam ver vanaf zee nogal vermoeid aanvliegen 
 • Buizerd (1)
 • Sperwer (1) – man
 • Smient (1)
 • Scholekster (2)
 • Graspieper (2)
 • Bontbekplevier (1)
 • Kanoet (20)
 • Kleine Strandloper (1)
 • Rosse Grutto (6)
 • Regenwulp (1)
 • Wulp (1)
 • Noordse Stern (1)

Ik had haast geen betere dag kunnen uitkiezen om te gaan trektellen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: