Aangezien het zaterdag 10 september 2011 na een lange tijd toch relatief lekker weer was, begon het bij me te kriebelen om er een dagje op uit te gaan. Na even te hebben ‘gebrainstormd’ kwam ik uit op Lauwersoog. Hier was ik al een tijdje niet meer geweest, en qua afstand en tijd was het nog net te doen.

Zo kwam ik aan het begin van de middag aan in de haven van Lauwersoog. Ik had gehoopt dat er enigszins wat vogeltrek zou zijn, maar dat viel nog vies tegen. Wel hoorde ik in de lucht Kneuen, Graspiepers, Witte Kwikstaarten, Boerenzwaluwen- en een enkele Gele Kwikstaart roepen. Een blik met mijn ‘zeiss’ kijker over het Lauwersmeer levert mooie soorten op. In de verte vliegen 2 Zeearenden en dichterbij een Visarend en een Reuzenstern. De dag kon in ieder geval al niet meer stuk. Het was vandaag overigens niet de bedoeling om een groot deel van het Lauwersmeergebied uit te kammen, zoals ik weleens doe. Dan moet ik toch echt de volle dag pakken. Een standaard dagje Lauwersmeer levert overigens alwel gauw zo’n 60 tot 80 vogelsoorten op, onafhankelijk in welk seizoen men er vogelt.

Nee, vandaag beperkte ik me tot de Kustweg, en de zuidelijker gelegen bosjes ten noorden- en oosten van Lauwersoog. Naast vogels vlogen er ook opvallend veel vlinders. Ik zag vooral veel Atalanta’sKoolwitjes– en Bonte Zandoogjes. In de haven tref ik op meerdere plekken Groenlingen en Putters. Altijd een lust voor het oog zijn deze vinkachtigen met hun felgroen/gele kleuren in hun verenpakje. Bij de brug van Lauwersoog welke het Lauwersmeer met de Waddenzee verbindt, vliegen tallozen Boerenzwaluwen rond. Met enig speurwerk vindt ik een paar Huiszwaluwen welke er makkelijk uit te pikken zijn vanwege een opvallende witte stuit. In de jachthaven trek ik zoals bijna altijd een Zwarte Roodstaart aan.

Als ik de haven verlaat slaan wolkenvelden toe en wordt het grijzer. Tijd om bosjes te gaan uitkammen. Speurwerk levert groepen StaartmeesKoolmeesPutterTjiftjaf en een enkele Fitis op. Even later vliegt een Grote ZilverreigerGierzwaluw– en Visarend over. De Visarend verdwijnt traag in oostelijke richting over het Zuidwalbos. Even later kom ik aan bij de kazerne van Lauwersoog. Het is er erg stil en het enige wat mijn aandacht trekt is het gemiauw van een Buizerd en een overvliegende Grote Bonte Specht. Pas als ik na een kilometers lange wandeltocht weer uitkom bij de Kustweg, kom ik weer mensen tegen, vooral fietsers.

Ik besluit even te gaan pauzeren en smacht naar fris drinkwater. Inmiddels heeft de zon weer wat ruimte gekregen. Plots zie ik in mijn ooghoek een roofvogel vrij hoog in de lucht, een mannetje Havik vliegt al cirkelend uit mijn beeld. Als ik mijn oog richt op 2 fietsers op het fietspad zie ik met mijn blote oog een klein vogeltje op het pad opvliegen de bosjes in. Ik moest al direct denken aan een Draaihals, en ook hier bleek dat de eerste ingeving vaak de goeie is. Nadat de fietsers gepasseerd waren, besloot ik rustig wat dichterbij te sluipen om te kijken of het vogeltje terugkeerd. Nu maar hopen dat even rustig blijft met fietsers. Gelukkig komt de vogel vanuit het struweel weer tevoorschijn en is mijn zoveelste zelfontdekte Draaihals van 2011 een feit. De waarneming is echter van korte duur gezien het drukke fietsverkeer. De vogel verdwijnt opnieuw in de bosjes. Ik besluit verder te lopen en verderop roept een Groenpootruiter. Na een uurtje te hebben getuurd vanaf de Kustweg levert het me de volgende soorten op; Rosse GruttoWespendiefGele KwikstaartTapuitVeldleeuwerikKoekoekBonte StrandloperSteenloper– en Bontbekplevier. Na de gehele kust te zijn afgelopen kom ik weer aan in Lauwersoog waar ik de dag afsluit met een portie kibbeling, alvorens de bus terug naar Leeuwarden te pakken. Met al en al geen verkeerde soorten deze dag.

Later deze dag ben ik ook nog wezen vogelen in de Bantpolder. De al een poosje aanwezige Zwarte Ibis liet zich op afstand leuk bekijken. Nog meer bijzonder was een eerste kalenderjaar Steppekiekendief die zelfs ter plaatse was. De vogel was kort jagend/vliegend zien dicht boven de grond, en verdween uiteindelijk achter de zeedijk. Héééél gaaf!!! Naast de overvliegende vogel bij Kamperhoek dit voorjaar dan nu ook één aan de grond.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: