Citroenkwikstaart bij Petten

Zondag 21 augustus werd er vlakbij Petten een Citroenkwikstaart ontdekt op een ondergelopen bollenveld. Omdat een weekend met het ov gauw wat kost besloot ik deze dag niet te gaan en af te wachten op de hoop dat de vogel nog even zou blijven zitten tot maandag. Dit was even spannend, omdat veruit de meeste Citroenkwikstaarten krap een dag ter plaatse zijn. Gelukkig bleek het een juiste beslissing achteraf…

Als ik maandagochtend mijn roes lig uit te slapen komt iets na 10:00 de melding binnen dat de Citroenkwikstaart er nog zit. Yes! Enthousiast spring ik m’n bed uit en amper een halfuur later zit ik in de bus richting Leeuwarden om van daaruit de bus naar Den Oever te pakken. In Leeuwarden was het even wachten, maar voor ik het weet stap ik in Den Oever over op de bus naar Den Helder, vanwaaruit ik weer moet overstappen op de ‘kustbus’ naar Petten. De zogenoemde kustbus is een buslijn die alleen in het zomerseizoen rijdt i.v.m. toerisme. Onderweg zittend in de bus kwam ik er al gauw achter waarom, want de bus passeert heel wat campingen, bungalowparken- en luxe vakantieappartementen. In toeristische plaatsen zoals Huisduinen, Callantsoog, Julianadorp en Groote Keeten is het een drukte van jewelste.

Na een toeristische busrit van ongeveer 45 min. zet de buschauffeur me af op de exacte plaats waar ik moet zijn voor de Citroenkwikstaart, ondanks dat op deze plek geen bushalte te vinden is, op de satellietkaart wel. Er staan 5 mensen met hun telescoop te turen naar de plek, maar de vogel is net 10 minuten uit beeld. Zegt eigenlijk niks natuurlijk, en vol goeie moed help ik ze zoeken om de vogel terug te vinden. Er zijn wel veel jonge Witte Kwikstaarten aanwezig en een enkele Gele Kwikstaart. Tijdens het zoeken laten we 2 Watersnippen zich leuk bekijken. Ze rusten en af en toe wordt er wat gepoetst. Ook een enkele TureluurGroenpootruiter en een Bosruiter houden de Watersnippen gezelschap.

Na een klein kwartiertje vindt iemand de Citroenkwikstaart terug, die solitair aan het foerageren is. De vogel is mooi door de verrekijker te zien met goed licht. 10 minuten heb ik genoten van de vogel waarna ik weer verder ga. In een bollenveld schuin tegenover het veld van de Citroenkwik, foeragerend een tweede Groenpootruiter erg mooi dichtbij.

Hierna ben ik stevig doorgelopen naar de bushalte tegenover een camping in Petten. Vlak voor de camping tref ik nog een leuke Regenwulp en een jagende wijfjes Sperwer, die achter Kauwtjes aan zit. Later zie ik waarschijnlijk dezelfde Sperwer vrij hoog boven de camping jagen op Boerenzwaluwen, net als voorheen zonder succes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: