Roodkeelstrandloper op Texel

Dinsdagochtend 19 juli wordt ik rond 10:30 wakker gebeld door Folkert Jan Hoogstra met de vraag of ik zin had om mee te gaan naar Texel. De eerste vraag die ik hem stelde was; ‘is daar wat te bewonderen?’, waarop hij antwoord, ‘Roodkeelstrandloper’. Ik kan het eerst amper geloven maar antwoord vrijwel gelijk met; jazeker heb ik wel zin om mee te gaan! Roodkeelstrandloper laat ik me geen tweede keer zeggen en halsoverkop spring ik uit mijn bed om me snel een beetje op te frissen en daarna snel op de fiets te stappen naar een locatie in Drachten vanwaar ik wordt opgepikt. Onderweg hiernaartoe stop ik even gauw bij de Appie om een zak bolletjes te halen. Vervolgens in vogelvlucht door Drachten heen gefietst. Onderweg tijdens het fietsen check ik gauw even internet, inderdaad, Roodkeelstrandloper, ontdekt door Arend Wassink. Dit betreft het 6e geval van deze noordoost-Siberische dwaalgast in Nederland, waarvan de al de 3e op Texel.

Het doel was om de boot van 12:30 in Den Helder te halen en even zaten we op hete kolen. De tijd was enigszins krap. Iets na 11:00 vertrokken we vanuit Drachten naar de veerhaven van Den Helder. Even lijkt ons plan van de boot van 12:30 te mislukken omdat we even vast komen te zitten in het verkeer vlak voor de afsluitdijk. Gelukkig is dit van korte duur en kunnen we snel onze reis vervolgen. Net op tijd halen we de boot van 12:30! Immers, elke seconde telt bij een soort als de Roodkeelstrandloper. Bij alle 5 voorgaande gevallen van deze soort in Nederland ging het om vogels die niet langer dan een dag, of zelfs slechts enkele uren ter plaatse waren.

Na een overtocht van een kwartiertje duurt het nog even bij aankomst op Texel voordat we echt lekker kunnen doorrijden. Het eerste wat je dan ook tegenkomt op Texel bij aankomst zijn stoplichten. Uiteindelijk schiet het op en rijden we snel naar de plek van de Roodkeelstrandloper, een stukje ‘nieuwe natuur’ genaamd Utopia, net iets ten zuiden van De Cocksdorp. Onderweg op de boot horen we een negatief berichtje dat de vogel is opgevlogen en na een halfuur uit beeld nog steeds niet is teruggevonden, we zien het vanzelf.

Na een snelle rit komen we iets na 13:00 aan bij de plek waar al een aardige horde mensen staat te kijken. Bij aankomst wordt inderdaad bevestigd dat de vogel al een tijdje uit beeld is. Iedereen houdt zijn hart vast als enkele honderden Bonte Strandlopers vanuit Utopia over de dijk richting de Waddenzee vliegen. Ik wist bij mezelf wel dat als de ‘roodkeel’ hier tussen zou hebben gezeten, we hem wel op onze buik konden schrijven. Tijdens het zoeken naar de Roodkeelstrandloper zien we o.a. Lepelaar, Kleine StrandloperTemmincks StrandloperBonte StrandloperGroenpootruiterKleine Plevier en Bontbekplevier.

Folkert Jan besluit even achter de dijk te kijken of hij wat ‘steltjes’ kan vinden. Ik besluit in Utopia samen met heel veel andere vogelaars verder te speuren. Folkert Jan is nog niet eens boven aan de dijk als er iemand naar ons komt toegerend met de mededeling dat de vogel zich vlak voor ons bevindt op een zandplaat. Iedereen zoekt gespannen, waar dan? tussen die 2 sterns in wordt ons verteld. Al snel hebben de eerste mensen hem vrijwel tegelijk in beeld en worden snelle aanwijzingen gegeven aan diegenen die hem nog niet in beeld hebben. Folkert Jan is inmiddels als een Haas naar beneden gehold. Mensen die de vogel al volop in de telescoop hadden, gaven ons al snel de gelegenheid om de vogel te zien. Ja hoor, prachtig! Al snel vinden we ook zelf de vogel terug, en kunnen we lang genieten en goed de kenmerken bekijken van de vogel. De vogel was voor die tijd gewoon door velen over het hoofd gezien, waarschijnlijk omdat het beestje sliep waarbij het ineengedoken zat waardoor alle kenmerken niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Maar wat een soort, de Roodkeelstrandloper stond bij menig vogelaar al op het ‘verlanglijstje’, ook bij mij uiteraard. Na deze mooie nieuwe soort te hebben mogen aanschouwd, zijn we verder Texel gaan verkennen. Om ongeveer 14:30 ontdekken we een fraaie Gestreepte Strandloper, ook een zeldzame soort, maar haalt het natuurlijk lang niet bij een Roodkeelstrandloper. Hierna zijn we het strand gaan opzoeken t.h.v. Paal 28, maar hier komen we niet verder dan een enkele Grote Stern. Wel is het behoorlijk druk met mensen op het strand, het was dan ook een uiterst mooie, heldere dag. Dit in tegenstelling tot afgelopen dagen. We besluiten nog even te kijken aan zee t.h.v. de vuurtoren. Hier zien we op Vlieland en enkele tientallen zeehonden na, slechts als hoogtepunt 3 Eiders in de verte zwemmen. We besluiten nog een aantal plekjes op Texel te bekijken waarna we nog even een keer een kijkje nemen bij de Roodkeelstrandloper.

Om 19:00 pakken we weer de boot naar Den Helder, en onderweg naar Friesland komt de melding van een andere zeldzame steltloper, een Bonapartes Strandloper binnen, ter plaatse in Lauwersmeer, Ezumakeeg. Hier nog naartoe gegaan, maar de vogel was onvindbaar, helaas. Wel lieten 3 Grauwe Franjepoten zich op ruime afstand toch leuk bekijken. Na de Ezmuakeeg zijn we nog even naar de voormalige kruidfabriek gereden om naar Kwartel en Kwartelkoning te luisteren, met succes. Zeker 10 Kwartels en 5 Kwartelkoningen waren goed te horen. Hierna vervolgden we langzaamaan onze weg naar huis. Weer een geweldig mooie soort rijker!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s