Wat een rustig weekendje zou moeten worden…

Deel I: Halsoverkop naar de andere kant van Nederland

Op vrijdag 9 juli ging ik vanuit Velp met de trein richting het hoge noorden. Toen ik thuis kwam eerst rustig wat gegeten en tv gekeken, ik had even geen zin om achter een laptop te zitten. Toch besloot ik ’s avonds alsnog achter de laptop te kruipen om in eerste instantie wat muziek te downloaden. Zoals altijd kan ik het weer niet laten om gauw even op waarneming.nl/Dutch-Birding te kijken om te kijken of er nog iets leuks was ontdekt. Op de hoofdpagina stond weinig bijzonders.

Echter, op het forum van waarneming.nl kwam ik erachter dat in Zeeland een nieuwe vogelsoort voor NL wat ontdekt, namelijk een Kleinste Strandloper, welke in Noord-Amerika broedt. Spannend dus! Gelijk iemand waarmee ik weleens vogel ge-sms’t, namelijk Folkert Jan Hoogstra, om te kijken of hij ook van plan was erheen te gaan. Hij wist nog niet gelijk hoe- en wat precies. Een halfuurtje later krijg ik een bericht van hem dat hij gewoon met zijn eigen auto die kant op gaat, en dat ik eventueel wel mee kon rijden. Dat liet ik me geen twee keer zeggen, en om 01:00 stond Folkert Jan bij mijn huis om me op te pikken, waarna we snel vertrokken naar de andere kant van Nederland.

De reis verliep voorspoedig en rond 04:30 waren we op de plek waar de vogel gemeld werd (Westkapelle). De eerste vogelaars waren al ter plaatse, het was toen nog aardig schemerig. Al gauw werd het lichter en lichter en begonnen we te zoeken. Folkert Jan had pas een nieuwe telescoop aangeschaft die goed van pas kwam. De eerste soorten werden gezien en gehoord; Bergeend, Bonte Strandloper, Tureluur, Visdief, Kleine Mantelmeeuw, Rietzanger- en Zwartkop. Verderop krijste een haan om men erop te attenderen dat de dag begonnen was. Ondanks intensief speurwerk door vele vogelaars werd er (nog) geen Kleinste Strandloper gevonden. Wel kwamen er constant nieuwe vogels in het gebied binnen om te foerageren, dus de Kleinste Strandloper kon nog komen. Ik en Folkert Jan besloten na het eerste zoekwerk eerst maar eens een dutje te gaan doen, omdat we nog niet hadden geslapen en best gaar waren. Een halfuurtje later wordt ik wakker door luid enthousiast gepraat en even denk ik bij mezelf, zouden ze ‘m hebben? maar nee, er was nog niks gevonden. Ik keek ook even op mijn telefoon om te kijken of er al nieuwe was via het forum van waarneming.nl, helaas alleen negatieve berichtgeving dat het angstvallig stil bleef op de plek van de Kleinste Strandloper.

Na een fijn dutje besloten ik en Folkert Jan ook weer even te zoeken. Na een uitgebreide scan zonder resultaat gaan we maar weer even onderuit. Inmiddels beginnen mensen zich te verspreidden om ook op andere plekken te zoeken waar de Kleinste Strandloper mogelijk zou kunnen zitten. Nadat ruim 4 uur waren verstreken en ondanks al het zoekwerk nog niks was gevonden besloten we het hierbij te laten en vertrokken we ietsje richting het noorden, na eerst een ontbijtje genuttigd te hebben in het dorpje Domburg. Bestemming was Noord-Beveland, om daar op zoek te gaan naar de Grote Geelpootruiter, die al bijna 9 maanden verblijft op Noord-Beveland! Deze werd in eerste instantie niet gevonden, maar toen kwam een melding binnen van de vogel, waarna we snel naar de desbetreffende plek zijn gereden en éénmaal daar aangekomen, de vogel ver, maar toch leuk gezien door de telescoop. De vogel zat in gezelschap met o.a. Kluut, GroenpootruiterZwarte Ruiter, Bosruiter– en Kemphaan. Als we vertrekken ontdek ik nog een mooie Kleine Zilverreiger, die rustig loopt te foerageren in een plas. We horen deze dag ook nog een zingende Spotvogel, dat was ook weer even geleden. De rest van de dag bleef een melding van de Kleinste Strandloper uit.

Deel II: Bezoekjes in Zuid-Holland en Noord-Holland

Toen we net waren vertrokken uit Zeeland weg kwam ons een melding binnen van een Aziatische Goudplevier, ongeveer op de plek waar de Grote Geelpootruiter ook zat! Het is wat, we zijn niet weer teruggereden, immers grote kans dat de vogel nog even blijft zitten, en omdat Folkert-Jan ‘m al had. We vervolgen rustig onze reis richting het noorden. Omdat we weinig slaap hadden gehad deden we het extra rustig aan, en besloten we onderweg ook naar een aantal plekken te gaan in Zuid- en Noord-Holland.

De eerste bestemming was Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Hier zitten meerdere Kwakken die zich meestal makkelijk laten zien. Ik was hier al eerder geweest met succes, Folkert Jan zonder succes. Dus die wou graag de Kwak nog even zien. Na een korte zoektocht vliegt een Kwak vlak van ons op, blijft even zitten waarna hij verder de dierentuin in vliegt, leuk, die is ook weer binnen!

De tweede bestemming betreft de Rottemeren, een mooi moerasgebiedje ten noorden van Rotterdam. Hier zitten Woudaapjes. Na de boel flink uitgekamd te hebben niks kunnen vinden.

Snel vervolgden we onze weg naar het plaatsje Groet, in het westen van Noord-Holland, om daar aan de kust over zee te gaan turen, in de hoop op wat leuke soorten. In tegenstelling tot onze vorige bestemming, hebben we hier weer wat meer succes; Folkert-Jan ontdekt 3 foeragerende Jan-van-genten aan de horizon, in zijn telescoopbeeld. Verder wemelt het van de Grote Sterns over zee, en vliegt er nog een Zwarte Zee-eend langs.

Na deze plek zijn we doorgereden naar Balgzand, om daar te kijken. Hier was het opvallend stil wat vogels betreft. Enkel een solitaire Goudplevier is het toppunt.

Deel III: Kuifkoekoek, Noordbroek

Wederom de op weg, ditmaal naar huis om bij te komen van de lange dag. Snel de afsluitdijk op en Friese grens oversteken. Net voorbij de afsluitdijk zijn we weer even kort gestopt om wat te eten en te drinken. Na deze stop passeerden we in rap tempo Bolsward, Sneek, Joure- en Heerenveen.

Het plan om eindelijk eens naar huis te gaan om te rusten wordt ruw verstoord als er een bijzondere melding van een andere zeldzame dwaalgast binnenkomt, net als we op de snelweg t.h.v. Beetsterzwaag rijden. Nabij de plaats Noordbroek, vlakbij Hoogezand, is ’s middags een Kuifkoekoek ontdekt, een soort waar we nog een ‘appeltje mee te schillen hadden’, aangezien we die vorig jaar bij Wassenaar gemist hadden (Au!). Alleen was er één probleem, de waarneming stond op vervaagd, waardoor geen exacte locatie te zien was. Daarnaast was de vogel al anderhalfuur tot 2 uur uit beeld… Via de website van DutchBirding kwam uiteindelijk wel de goeie locatie binnen + het positieve en bevrijdende bericht dat de vogel zojuist weer teruggevonden was en spoedden we ons als een stel malloten naar Noordbroek.

Toen we van de snelweg t.h.v. Zuidbroek reden moesten we nog een klein stukje noordwaarts over de N33 rijden. Al gauw zag ik met mijn verrekijker een stukje verderop vogelaars met telescopen staan, kon niet missen natuurlijk. Gauw blijkt dat we ietsje verkeerd zijn gereden naar een plek waar we geen afslag kunnen nemen naar de plek van de Kuifkoekoek. Als een speer omgekeerd en via een snelle omweg alsnog snel ter plaatse op de plek van de Kuifkoekoek. Er druppelen vogelaars af, maar één weet vermeld ons dat de vogel gewoon ter plaatse is. Gelukkig staan er nog een aantal vogelaars te kijken. Het was voor ons een inkopper, gelijk in beeld dankzij iemand met een telescoop die de vogel al vers in beeld had, en dat leverde een mooie nieuwe soort op. De vogel was mooi aan het foerageren op het veld. Folkert-Jan kan nog net de vogel vliegend oppikken. Bij deze korte maar fraaie waarneming bleef het, tot 22:00 nog lopen zoeken, maar niet weer terug gevonden. Helaas kwamen een aantal andere vogelaars te laat voor het schouwspel. Gelukkig zit de vogel er de volgende dag en de dag erop ook nog, en kunnen alsnog veel mensen genieten van de vogel. Ook fantastisch op deze plek waren de Grauwe Kiekendieven en hoge aantal Gele Kwikstaarten. Ook lieten Bruine Kiekendief, Veldleeuwerik, Kneu- en Torenvalken zich zien. Later nog lang gepraat over het mooie Groningse akkerlandschap en haar broedvogels waaronder de Grauwe Kiekendief, met Henk Hut, werkende bij de ‘Werkgroep Grauwe Kiekendief’. Met al en al een leuke, maar ook zeer lange vermoeiende dag. Blij dat ik ’s avonds thuis was, dat zeker.

Ten slot: Op zondag ontstaan er door menigeen twijfels over de determinatie over de Kleinste Strandloper, welke vrijdagavond gemeld werd in Zeeland. Maandag wordt bekend dat het toch om een Temmincks Strandloper zou gaan…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: