Vlinderrijkdom in het Weerterbos

De maand juli, over het algemeen saaie maand om vogels te kijken aangezien veel vogels zich terug te trekken om te gaan broeden. Ook laten weinig vogels van zich horen gedurende de maand juli. Nee, dan liever actief met vlinders en libellen.

Op 7 juli 2011 koos ik voor een dagje ‘vlinderen’ in het Weerterbos in West-Limburg even nabij Weert. Doelsoorten voor deze waren SpiegeldikkopjeGrote Weerschijnvlinder– en Kleine IJsvogelvlinder. Alle 3 soorten die ik nog nooit gezien had. Omdat het lekker warm en zonnig weer zou worden, schatte ik mijn kans om deze soorten te zien, naast heel wat andere algemenere soorten hoog in. Later bleek dit volkomen terecht…

Vol goede moed stap ik om 8:00 op de trein vanuit Velp richting Nijmegen. Vanuit Nijmegen ging ik direct naar ‘s-Hertogenbosch, om van daar uit te reizen naar het plaatsje Maarheeze. Na te zijn aangekomen op station Maarheeze ging ik te voet verder door ‘Hugterheide’, een bos gelegen tegen het Weerterbos aan. Onderweg wandelend door Hugterheide kwam ik al gauw veel vlinders tegen, en noteer ik alvast de volgende soorten in mijn notitieboekje;

 •  Bont Zandoogje
 • – Groot Koolwitje
 • – Klein Koolwitje
 • – Boomblauwtje
 • – Bruin Zandoogje
 • – Koevinkje
 • – Zwartsprietdikkopje
 • Eveneens meldenswaardig zijn een Levendbarende Hagedis langs de bosrand, en 2 libellensoorten, namelijk; Gewone Oeverlibel en Grote Keizerlibel. Zelfs qua vogels was het nog aardig met o.a. WespendiefZwarte SpechtKleine Bonte SpechtFluiter en Grauwe Vliegenvanger.

Op de grens van het Hugterheide naar het Weerterbos kwam ik uit bij de perfecte vlinderhabitat; een open plek in het bos waar verscheidene soorten bloeiende kruiden en struiken staan zoals Braam, Brandnetel, Vingerhoedskruid, Akkerdistel etc. Genoeg nectarplanten waar vlinders op kunnen foerageren en zonnen.

Op deze open plek vlogen soorten zoals Bont Zandoogje, Klein/Groot Koolwitje, Groot Dikkopje, Koevinkje, Bont/Bruin Zandoogje en Dagpauwoog in grote getale. Ook een enkele Kleine Vos, Boomblauwtje en Atalanta lieten zich hier zien.

Toen ik net het Weerterbos in liep kwam ik een fanatieke fotograaf tegen die ook bezig was met vlinders. Hij had een aantal soorten op de foto staan waarvan hij niet wist welke soorten het betroffen, en vroeg mij om raad. Op de foto’s die hij toonden stonden Groot Dikkopje, Bruin Zandoogje en een prachtige Koninginnenpage die ook wel graag wilde zien, en vroeg ‘m waar hij de foto’s gekiekt had. Hij vertelde me dat hij ze even verderop had gemaakt. Na een praatje met de beste man liep ik gedreven verder op de hoop ook een Koninginnenpage te zien.

Op een gegeven moment kwam in het Weerterbos uit op een open bosrand met vooral veel bloeiende Akkerdistel en Speerdistel. Ongeveer tegenover deze bosrand lagen 3 kleine graslandjes waar redelijk wat vlinders vlogen. Maar de bosrand spande de kroon. In korte tijd noteer ik behoorlijk wat soorten;

Bont/Bruin/Oranje Zandoogje, Klein/Groot Koolwitje, Gehakkelde Aurelia, Atalanta, Citroenvlinder, Dagpauwoog, Koevinkje, Groot Dikkopje, Boomblauwtje, Klein Geaderd Witje en de te verwachten Koninginnenpage (14 soorten in nog geen 10 minuten!).

Na een wandeltocht door een stuk open veld kan ik nog 2 nieuwe dagsoorten noteren; een langstrekkende Distelvlinder en een Kleine Vuurvlinder. Wederom ook op deze plek talrijk het Groot Dikkopje.

Na het open veld kom ik weer in uit in het bos. Na al heel wat te zijn gelopen nog steeds geen van de 3 doelsoorten gezien. Uiteindelijk kom ik uit op een geschikt stuk bos met veel Kamperfoelie waar ik weleens een Kleine IJsvogelvlinder tegen het lijf zou kunnen lopen. Gelukkig werden mijn vermoeddens bevestigd; al gauw kwam een exemplaar tegen en sprong ik een gat in de lucht van blijdschap.

Na deze fantastische waarneming liep ik verder richting een vennetje waar ik kans had om een Spiegeldikkopje te zien. Onderweg hiernaartoe heb ik nog een mooie waarneming van een overvliegende Zwarte Ooievaar. Eenmaal aangekomen bij het vennetje begon ik gelijk fanatiek te zoeken, en met succes! Al gauw kom ik een exemplaar tegen. Inmiddels was het vrij bewolkt geworden en dat was ook duidelijk te merken aan de vlinderactiviteit. Wel zie ik nog een mooie Weidebeekjuffer vliegen.

Later op de dag kwam de zon nog meerdere keren tevoorschijn, maar een Grote Weerschijnvlinder kon ik op mijn buik schrijven… Wel vlogen nog veel van de al eerder waargenomen soorten. Eveneens opmerkelijk was het massaal voorkomen van Phegeavlinders overal waar ik keek. Sommige exemplaren kwamen zelfs op me zitten. Phegeavlinders zijn overigens geen dagvlinders, maar dagactieve nachtvlinders. Grappig is dat deze soort landelijk gezien zeldzaam is, maar hier ontkom je er niet aan. Later kom ik nog een 2 nieuwe soorten tegen, namelijk het Landkaartje en het Icarusblauwtje.

Met al en al kan ik terugkijken op een vlinderrijke dag met 22 soorten (Voor mij een persoonlijk record wat betreft het aantal soorten op één dag), de totale lijst ziet er als volgt uit;

 • 1. Klein Koolwitje (Talrijk aanwezig)
 • 2. Groot Koolwitje (Plaatselijk talrijk aanwezig)
 • 3. Klein Geaderd Witje (Slechts 1 exemplaar)
 • 4. Citroenvlinder (Slechts 2 exemplaren)
 • 5. Kleine Vos (5-10 exemplaren)
 • 6. Dagpauwoog (Plaatselijk 5-10 exemplaren)
 • 7. Atalanta (Slechts 3 exemplaren)
 • 8. Bont Zandoogje (Vrij talrijk aanwezig)
 • 9. Bruin Zandoogje (Plaatselijk aanwezig)
 • 10. Oranje Zandoogje (Plaatselijk aanwezig)
 • 11. Koevinkje (Plaatselijk zeer talrijk)
 • 12. Distelvlinder (1 waarneming van een trekker)
 • 13. Kleine Vuurvlinder (1 waarneming)
 • 14. Boomblauwtje (Plaatselijk langs bosrand en open plekken aanwezig)
 • 15. Icarusblauwtje (1 waarneming)
 • 16. Koninginnenpage (1 waarneming)
 • 17. Zwartsprietdikkopje (1 waarneming)
 • 18. Groot Dikkopje (Talrijk aanwezig)
 • 19. Landkaartje (1 waarneming)
 • 20. Kleine IJsvogelvlinder (1 waarneming)
 • 21. Spiegeldikkopje (1 waarneming)
 • 22. Gehakkelde Aurelia (1 waarneming)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: