2 zeldzaamheden op 1 dag, Texel

Op zondag 29 mei werd ik gebeld door Folkert Jan Hoogstra met de vraag of ik zin had om mee te gaan vogelen naar Texel. Ik had wel zin om op die bewuste sombere zondag er even uit te gaan en stemde in.

Krap een uurtje later pikt Folkert Jan me op en rijden we strak door naar Den Helder om op tijd de boot naar Texel te halen. Het is vandaag alweer de 2e keer dat ik op Texel dit jaar, ruim een maand eerder al voor de prachtige Kaspische Plevier. Vandaag beloofde een succesvolle dag te worden omdat er leuke soorten op Texel zaten. Een Ralreiger doet het bloed sneller stromen i.c.m. een Grauwe Fitis. Bovendien zaten op meerdere plekken op het eiland Roodmussen.

Aan het begin van de middag arriveren we op Texel. We besluiten eerst de Ralreiger te proberen, en een 20 minuten later staan we op de parkeerplaats van camping de Driehoek. Vanuit hier gaan we lopend verder over een duintje. Ondanks de goeie overzichtelijkheid lijkt er geen Ralreiger in de buurt te zitten. Folkert Jan besluit Alwin Borhem voor nadere details te bellen, aangezien hij ’s ochtends de vogel nog heeft gezien. Als het goed is zitten we op de goeie plek verteld Folkert Jan me. We besluiten nog even verder te zoeken. We dalen weer van het duintje af en speuren een met riet begroeide sloot af. En plots vliegt de Ralreiger op, vanuit de slootkant, wat een minuscuul reigertje! Dat de Ralreiger een klein reigersoort is wisten we, maar als je het éénmaal met eigen ogen hebt gezien, valt het pas écht goed op. Erg fraai! Even verderop valt de vogel weer in, en wordt het nog even duidelijk dat enig zoekwerk toch wenselijk is bij het vinden van dit reigertje. We kunnen de vogel mooi volgen, en een andere vogelaar, die nog druk aan het zoeken is, kunnen we opgelucht adem laten halen door aanwijzingen te geven. Nog voor we hebben besloten verder te gaan naar De Tuintjes, hoor ik vlakbij luidkeels een Roodmus zingen; ‘please to meet you’ klinkt de vrolijke melodie. En dat zijn dus mooi twee vliegen in één klap. En nu nog hopen dat de Grauwe Fitis er zin in heeft, dat zou de dag helemaal compleet maken.

Een halfuurtje later arriveren we in De Tuintjes waar een aardige groep mensen staat. En: nog belangrijker, goed nieuws; de vogel schijnt volop in beeld te zijn. Al gauw heb zowel ik als Folkert Jan de vogel prachtig in beeld. De meeste mensen vertrekken alweer, wij besluiten nog even te blijven, op de hoop de vogel te mogen horen zingen. Na vrij lang wachten laat de vogel zich dan toch even mooi horen.

Zoals de meeste keren op Texel, kunnen we ook nu weer met een gerust hart naar huis, en verheugen op het volgende bezoekje aan Texel. Wat zou de volgende leuke soort op Texel zijn?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: