Woestijnplevier strijkt neer in de Liendense Waard

Een grote groep mensen met telescopen langs de Maas nabij het plaatsje Batenburg, even ten westen van Nijmegen. 

“Wat valt hier te zien dan? Waar lopen al die mensen met hun verrekijkers en deftige telescopen nou naar te kijken?”; Dat zullen heel wat mensen zich hebben afgevraagd toen zij die bewuste donderdagmiddag op 28 april 2011 langs het recent aangelegde natuurgebied de Liendense Waard liepen of reden… Zo op het eerste gezicht valt er ook weinig te zien, maar vanwaar dan al die telescopen met camera’s en dure lenzen? Dan bij deze het hele verhaal…

De dag voor de 28e werd er op Texel een zeldzame Kaspische Plevier ontdekt. Nog meer bijzonder was de ontdekking van een andere zeldzame plevierachtige op diezelfde dag, namelijk een Woestijnplevier bij Hoek van Holland. Al v.a. donderdagochtend vroeg hoop ik dat de vogel nog steeds ter plaatse is maar ondanks zoekwerk wordt de vogel niet teruggevonden, erg jammer. Als halverwege de middag nog steeds geen melding van de vogel binnen is, verdwijnt mijn hoop als sneeuw voor de zon dat de vogel nog teruggevonden wordt. Ik besluit me weer op andere dingen te concentreren.

Net als ik mijn aandacht heb gevestigd op bodemkunde fluistert klasgneoot Jelle Aalders iets wat ik in eerste instantie niet gelijk oppik. Zou de Woestijnplevier teruggevonden zijn bij Hoek van Holland? Dat zou haast te mooi zijn om waar te zijn! Ik had nog gelijk ook, het was nog veel mooier… mogelijke Woestijnplevier, Gelderland!!! luidt het tweede wat Jelle naar me roept door te fluisteren. Onvoorstelbaar, maar de determinatie is nog niet rond, een Mongoolse Plevier is nog niet direct uit te sluiten. Mocht het een Mongoolse zijn, is dat direct een nieuwe soort voor Nederland, en nog gruwelijker dan een Woestijnplevier. Maar na een halfuur wordt de waarneming bevestigd door lokale vogelaars, 100% zeker Woestijnplevier wordt verteld via Dutch Birding. Dat gaat lekker met zeldzaamheden in Nederland in zo’n korte tijd…!

We wachten even tot school erop zit en iets na 15:00 vertrokken we (Ik, Jelle Aalders, Bram Ubels en George Tanis) snel naar station Velp en waren we voor we het wisten in Nijmegen. Vanuit Nijmegen gingen we naar Wijchen. In Wijchen was het even gissen hoe we verder konden reizen, anderen vanuit Velp hadden een fiets mee in de trein en konden snel verder. Een bus of fiets huren op station Wijchen leek onhaalbaar en uiteindelijk hebben we een taxi besteld die na 10 minuten al present was, en omdat we met 4 mensen waren was het goed te doen qua kosten. Na een vrij korte taxirit komen we dan eindelijk aan bij de Liendense Waard. Er staat al een mooi groepje mensen. Helaas is de vogel op het moment van aankomst net uit beeld, maar dit zegt weinig. Na een tijdje zoeken roept iemand van veraf dat de vogel zich in een ander gedeelte bevindt, net voor de vogelkijkhut. Na een snelle sprint naar de hut is de vogel al snel in beeld, heel mooi. De vogel zit zeer dichtbij en lijkt zich niks aan te trekken van alle aanwezige belangstellenden. In tegenstelling tot de eerder ontdekte Woestijnplevier bij Hoek van Holland deed de vogel hier zijn naam mooi aan met zo’n zanderige omgeving. Inmiddels melden steeds meer vogelaars zich op plaats delict. Wat een toeval dat een dag na de vogel van Hoek van Holland er eentje opduikt in Gelderland, en dan ook niet zo heel ver weg ook! Puur geluk! In twee dagen tijd 2 zeer zeldzame pleviersoorten mogen bewonderen, hoe mooi kan het? Bij deze 2e Woestijnplevier blijft het ook niet, een 3e vogel duikt iets later op in de duinen nabij Den Helder, het lijkt wel een invasie.

Nogmaals, een vruchtbaar voorjaar qua zeldzame vogels in Nederland. Wat zal de volgende knaller zijn?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: