Kaspische Plevier op Texel!

Woensdagochtend 27 april 2011 arriveer ik even voor 09:30 op school. Er staan veel lessen op het programma die bewuste dag, dus dat beloofde een lange dag te worden… en lang werd ie zeker… maar niet vanachter de schoolbanken.

De lesdag is nog niet begonnen of ik kijk nog gauw even vanaf mijn telefoon om te kijken of er toevallig een leuke soort is ontdekt ergens in Nederland. Als ik op de hoofdpagina van waarneming.nl kijk lijkt het even alsof ik droom… maar ik ben klaarwakker; Kaspische Plevier, Texel! Het is toch een soort waarvoor je een gat in de lucht springt. Als ik dan de bewijsplaatjes van de vogel zie begint mijn bloed plots wel erg snel te stromen… wat een supergave vogel, een adult mannetje zomerkleed! Het is er écht één, prachtig! De eerste Kaspische Plevier van Nederland, evenals op Texel in het najaar van 2009, verbleekt wat mij betreft met deze fraaigekleurde vogel. Overigens wel erg opmerkelijk dat deze soort zich alweer na geen 2 jaar opnieuw aandoet in Nederland, en dan ook weer op Texel! Ik besluit ondanks alle spanning niet gelijk als een gek de school te verlaten. Eerder deze dag zag ik George Tanis op school zitten, iemand waar ik al eens vaker een twitch mee heb gedaan (RotskruiperWaterspreeuwNoordse Waterlijster), en omdat het altijd gezelliger is om meerdere zielen te gaan, besloot ik George op te zoeken. Hij was spoorloos. Ik besluit even gauw een computer op te zoeken en in te loggen, om te kijken hoe ik het snelste op Texel kan zijn. Leek allemaal gemakkelijk, vanuit Arnhem kan men rechtstreeks naar Den Helder afreizen, zonder enige overstap. Net als ik klaar ben met het ‘uitstippelen’ van de reis Velp-Texel, komt George Tanis plots naast me zitten en vraagt me bijna gelijk, heb je het al gezien? ik antwoord met; ‘ja echt wel!’, ik heb net uitgezocht hoe er het beste te komen’, zin om mee te gaan? George twijfelt even, maar is al snel om. We verlaten al gauw school om naar station Arnhem te vertrekken. Aangekomen op station Arnhem komen we Jaap Hennevanger tegen, die ook bij ons op school schijnt te zitten. Leuk en zo gaan we met 3 zielen richting Den Helder. De reis schiet mooi op, en onderweg komt nog iemand, Daniël Paalvast, ons vergezellen.

Alles loopt op rolletjes en positieve berichten dat de Kaspische Plevier nog steeds wordt gezien, geeft ons alle vier een fijn gevoel. Maar dan krijgt Daniël een ‘vogel-alert’ binnen. Het is haast onvoorstelbaar, maar bij Hoek van Holland is een zeldzame ‘neef’ van de Kaspische Plevier gevonden, namelijk een Woestijnplevier! Het is niet toeval dat twee verschillende zeldzame dwaalgasten uit Centraal-Azië op dezelfde dag worden gezien in Nederland, de stevig heersende oostenwinden welke dwaalgasten naar Nederland blazen tijdens hun trektochten, spelen hierbij een cruciale rol.

Om uiteindelijk 14:30 stappen we op de boot naar Texel. Hier komen we ook andere vogelaars tegen. We waren nog aan het gissen hoe we uiteindelijk op Texel verder zouden reizen. Waarschijnlijk maar een fiets huren. Gelukkig raken we onderweg op de aan de praat met mensen die ons wel een lift konden aanbieden naar de vogel, echt helemaal geweldig! Ik, Jaap en Daniël konden wel meeliften met Michel Veldt, George ging mee met 2 andere vogelaars. Een halfuurtje later parkeren we onze auto bij natuurgebied ‘De Muy’ aan de oostkant van het eiland. Vanaf hier is het een kleine 2 km lopen naar gebied ‘De Nederlanden’ waar de vogel zich bevindt. We lopen in rap tempo naar de plek. Onderweg zien we nog een Kleine Plevier. Verderop zien we inmiddels een redelijke groep vogelaars staan die duidelijk naar iets aan het kijken zijn. We realiseren ons dat de Kaspische Plevier al zo goed als binnen is. Als we na een lange reis aankomen is het slechts een kwestie van aanschuiven, en even verderop in het veld is de Kaspische Plevier druk aan het foerageren, wat een oogverblindende vogel zeg! Dit zal ons allen nog lang bij blijven. Net als we denken dat het eigenlijk niet mooier kan, vliegt de vogel op en komt wel heel dichtbij ons… In de anderhalfuur tijd de we genieten van deze prachtige vogel vliegt ie meerdere keren op en daalt weer snel, waarna hij weer op zijn gemak gaat foerageren. Uiteindelijk komt er fraaie man Blauwe Kiekendief langsgevlogen die even paniek zaait onder de aanwezige vogels, maar toch verder vliegt de duinen in. Een aantal vogels, waaronder ook de Kaspische Plevier zijn opgevlogen, en na lang zoeken tot het donker is de Kaspische Plevier spoorloos. Ik en George besluiten te vertrekken op de hoop rond middernacht weer in Velp te arriveren. We lopen langzaam naar De Koog vanwaar we de bus naar de veerboot terug nemen. Onderweg ontdekt George nog een Smelleken die zich kort laat zien. In De Koog pakken we de bus en voor we het weten staan we weer in Den Helder waar nog gauw een hapje eten alvorens de trein naar Arnhem te pakken.

Een mannetje adult zomerkleed Kaspische Plevier, wie had dat durven dromen al anderhalfjaar na de eerste Kaspische Plevier in Nederland ooit? Hoe dan ook, het was de lange reis meer dan waard!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: