Dagje trektellen, Kamperhoek

Op zaterdag 23 april ben ik met Folkert Jan Hoogstra en Robert Pater vroeg in de ochtend naar Flevoland vertrokken. Doel van vandaag was trektellen op de Telpost Ketelburg, en dan wel de Kamperhoek. Een beetje vogelaar weet dat de Kamperhoek in het voorjaar leuke verassingen op kan leveren voor wat betreft trekvogels. Dat was ook vorig jaar in dezelfde tijd gebleken toen ik voor het eerst ging trektellen. Al fantaserend over soorten zoals Ortolaan, Steppekiekendief, Duinpieper, Roodkeelpieper- en Grote Pieper, arriveren we rond 07:30 op de telpost, waar al een handjevol vogelaars gereed staat met telescoop en verrekijker in de aanslag.

Gauw parkeren we de auto, om vervolgens een goed plekje tussen de al aanwezige vogelaars uit te zoeken. Deze is gauw gevonden en Folkert Jan en Robert zetten hun telescoop op en gaan er lekker voor zitten. De volgende keer neem ik zelf ook eens een stoeltje mee. De vogeltrek is ’s ochtends al aardig op gang met als talrijkste soorten GraspiepersBoerenzwaluwenOeverzwaluwenDwergmeeuwen– en Boompiepers.

Tussen 07:45 en +/- 11:00 komen de volgende noemenswaardige soorten langs: Purperreiger (1), Sijs (2), Groenpootruiter (1), Goudplevier (3), Gele Kwikstaart (10), Bruine Kiekendief (3), Bosruiter (3), Huiszwaluw (7), Slechtvalk (1), Visarend (1), Regenwulp (4), Sperwer (2), Torenvalk (4), Zomertortel (1), Zwartkopmeeuw (1)- en Kneu (7). Een door andere tellers opgepikte Ortolaan kunnen we op onze buik schrijven.

– Tijdens het trektellen breken aan aantal spannende momenten aan; even denkt men vanwege de roep aan 4 overvliegende Bijeneters, maar dit blijken gewoon 4 Kluten. Helaas, klein vergissinkje.

– Omstreeks 08:30 vliegt de soort van de dag voorbij, waar we al een hele tijd op hopen; Één van de trektellers wijst de hele groep trektellers op een laag vliegende kiekendief door hard te roepen: “Kiekje”! De boodschap komt voor iedereen helder over, en vrijwel iedereen kijkt richting de vangrail van de Ketelbrug om de vogel op te pikken. Dit lukt, maar het zicht op de vogel wordt wel erg belemmerd door de vangrail en de snelweg. Hoewel de vogel na het bestuderen van de eerste gemaakte foto’s vanwege een onmiskenbaar silhouet en koptekening maar één soort kan zijn, wordt het zekere voor het onzekere genomen en stappen een aantal mensen in de auto om de vogel te onderscheppen en scheuren snel over de snelweg. Al gauw wordt duidelijk dat deze actie met succes is verlopen, de vogel is aan de andere kant van de Ketelbrug namelijk teruggevonden op akkers, en ja, het is een prachtige 2e kalenderjaar Steppekiekendief! De vogel is een tijdlang te volgen, waarna hij zijn trekroute vervolgt door naar het noordoosten. Intussen zijn er ook goeie bewijsplaatjes gemaakt. Deze later bekeken op Dutch-Birding. Eindelijk deze prachtsoort ook gezien, vorig jaar nog gemist op de telpost doordat we eerder waren vertrokken om naar Texel toe te gaan i.v.m. een Brilzee-eend.

– Later in de ochtend vliegt er ook nog een vrouw Grauwe Kiekendief langs de telpost.

– ’s Ochtends is de vogeltrek meestal op zijn hevigst en net als we denken dat we op een handjevol Piepers– en Zwaluwen na alles gehad denken te hebben, komt de laatste mooie soort voorbij. Iemand roept kijkend door zijn telescoop ‘Rode Wouw’,,,! Altijd leuk, want het blijven prachtige roofvogels. De vogel kan snel door iedereen opgepikt worden, is i.v.m. belemmering van Populieren even uit beeld, maar verschijnt dan weer in beeld, en het lijkt erop dat de vogel de hoogspanningsleiding, welke over het Ketelmeer gaat, gaat volgen. Dit was mooi om te zien. Inmiddels laten Nachtegaal en Grasmus luid van zich horen, en is er nog kort een Paapje ter plaatse.

Met al en al een succesvolle ochtend trektellen met één nieuwe soort in de pocket.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: