Daurische Klauwier, Den Helder

Op zaterdag 4 september 2010 heb ik een nieuwe laptop gekocht en de volgende zondag was de bedoeling om de laptop te testen etc. Toch liep de planning anders.

Als ik zondag tijdens het ontbijt amper mijn laptop heb opgestart, wordt ik opgebeld door Folkert Jan Hoogstra;  “Hé, heb je zin om mee te gaan naar Den Helder? daar is een Daurische Klauwier ontdekt in de zeereep”. Ik twijfel nog even, maar een blik in de ANWB-vogelgids vertelt me dat deze vogelsoort met 6 gevallen in NL t/m 2009 toch wel een zware soort is. Ondanks dat ik graag met mijn laptop verder wil, stem ik in en even later rij ik Met Folkert Jan en Robert Pater + vriendin richting het westen. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat de vogel van plan is om weg te vliegen, als we de berichten op Dutch Birding mogen geloven.

Tussen 14:30 en 15:00 komen we aan in de duinen tussen Julianadorp aan Zee- en Den Helder waar al een groep mensen naar de vogel staat te kijken. En ja, de vogel zit lekker op zijn gemak te foerageren op rozenbottels en trekt zich vrijwel niks aan van de vogelaars en voorbij lopende/fietsende mensen, die overigens een beetje verbaast staan te kijken wat zich hier afspeelt. Tja, wanneer er tegenwoordig ergens een zeldzaamheid wordt ontdekt, gaat het plots als een lopend vuurtje. Er stromen steeds meer vogelaars de duinen binnen waarvan één toch wel erg nerveus. Al hijgend rent iemand de duinen omhoog en vraagt; “zit ie er nog?”, ja hoor kunnen we hem geruststellen, altijd leuke momenten. Na de nodige felicitaties aan elkaar (weer een nieuwe soort erbij) en de vogel mooi bewonderd te hebben van dichtbij, besluiten we een wandeling door de duinen te maken. Wie weet wat zich nog meer voor leuks schuilt in het duin? Echter, verder dan een handvol konijnen en wat leuke vogels zoals TapuitGrote SternPaapjeRoodborsttapuit– en Boompieper komen we niet. Ook qua vlinders valt er nog wat te genieten met als mooiste soorten Kleine Vuurvlinder– en Distelvlinder.

Op de terugweg naar de parkeerplaats even buiten de duinen genieten we nog één keer van de Daurische Klauwier waar een nog grotere menigte dan eerst staat te kijken naar de vogel, waarna we weer terugrijden naar het oosten des lands.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: