Op 14 november 2008 werd op Texel een fanstastisch mooie Sneeuwuil ontdekt. Lange tijd verbleef deze vogel op steeds dezelfde plaat op het eiland. De vogel kreeg ook een ongelukje toen hij tijdens een vliegronde in prikkeldraad belandde. Gelukkig wisten enkele vogelliefhebbers het dier te bevrijden. Veel vogelaars hebben van deze vogel kunnen genieten. Het werd nog leuker toen later dezelfde Sneeuwuil ontdekt werd op Terschelling en weer later op Ameland. Op Vlieland werd de vogel over het hoofd gezien.

Op 26 februari 2009 besloot ik mijn eerste twitch te doen en waagde een poging op de Sneeuwuil op Ameland. Ik nam lekker vroeg de boot vanaf Holwerd naar Ameland.

Onderweg vanaf de boot zie ik veel Steenlopers, Eiders, Wulpen en Rotganzen. Aangekomen bij op de pier van Ameland huur ik gelijk een fiets en ga ik het eiland een beetje verkennen. Toch kan ik het niet laten om maar snel naar de Sneeuwuil te gaan. Tegen de wind in, fiets ik spoedig langs de kust richting de Buurdergrie, waar de vogel zou moeten zitten. Bij aankomst bij de Buurdergrie kom ik een paar mensen tegen die de vogel zojuist nog hadden gezien, maar met de mededeling dat de vogel lastig te zien door de harde wind, en dat ie in een greppeltje zat. Ik liep verder waarna ik iemand met een telescoop zag zitten op een hoog duin, dat moest wel wat goed nieuws opleveren, en dus besloot ik tegen de harde wind en het stuifende zand in, het duin op te klimmen. Degene die door zijn telescoop zat te turen, had de vogel in beeld, maar af en toe blijkt de vogel onvindbaar omdat hij zich beschermt tegen de wind door nogal ineengedoken te zitten, deels in een greppel zoals me al verteld was. Uiteindelijk liet de vogel een glimp van zijn forse kop zien. Na een poosje kwam de vogel beter tevoorschijn en was hij vrij mooi te zien door de telescoop.

Na 45 min. vindt ik het welletjes en besluit ik verder Ameland te gaan verkennen. Later op de dag zie ik nog meldenswaardige soorten zoals: meerdere Blauwe Kiekendieven en Slechtvalken, een jagende Sperwer (ook meerdere keren), een Bonte Kraai, Waterpieper, Goudplevier, Koperwiek, Klapekster, Holenduif, Kanoet, Goudhaan, Kruisbek, Goudhaan en Ruigpootbuizerd. Een leuke eerste keer op Ameland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: