Beschuit met muisjes op de Delleboersterheide

Intro

In Zuidoost-Friesland zijn nog veel kleine- en grotere heidegebieden te vinden. De meest bekende en grotere gebieden zijn de Liphústerheide, Duurswouderheide, Schaopedobbe en de Delleboersterheide. In deze gebieden kun je met een beetje geluk veel reptielen en amfibieën tegenkomen. Een soort die het bijvoorbeeld goed doet in Zuidoost-Friesland is de Levendbarende Hagedis (Zootoca vivipara). Vooral in de wat meer vochtige delen van de heide zijn ze te vinden, bijvoorbeeld langs een vennetje.

Omdat ik zeer geïnteresseerd ben in reptielen en amfibieën, kom ik al vele jaren regelmatig in deze prachtige gebieden. Het zijn min of meer verborgen natuurparels in het Friese land. Toen ik 14 was ontdekte ik langzaamaan de bossen en heideterreintjes bij Beetsterzwaag en de Liphústerheide. Ik zag hier vaak reptielen zoals Levendbarende Hagedissen en Ringslangen. Soms ook een Adder of een Hazelworm, maar deze zijn vrij zeldzaam.

Één van mijn meest bijzondere waarnemingen hier deed ik toen ik 16 was, begin juli 2005. Op een open plek in het bos vond ik een drachtig vrouwtje Levendbarende Hagedis. De hagedis zag ik meerdere keren op een honkvaste plek, zonnend op een houtstronk aan de rand van de heide. Toen ik halverwege de maand het dier weer tegenkwam op dezelfde plek was ze opeens opvallend mager. Dat kon maar één ding betekenen, er moesten hier juveniele hagedisjes rondkruipen. En ja hoor, na een poosje wachten telde ik uiteindelijk 7 piepkleine hagedisjes. Sommige al jagend op kleine ongewervelde beestjes. Een waarneming die me altijd is bijgebleven.

20200701_180132
Drachtig vrouwtje Levendbarende Hagedis

Recent zag ik ook nog een drachtig vrouwtje Levendbarende Hagedis op de Liphústerheide. Het dier zat rustig maar behoedzaam op een stuk dood hout, wellicht hopend op wat zonnewarmte. Het was behoorlijk bewolkt tijdens deze waarneming.

Maandag 6 juli 2020

Op maandagmiddag 6 juli is het grotendeels bewolkt, maar toch ook wat ruimte voor zon. Ik besluit uiteindelijk toch maar een lange wandeling te maken op de Delleboersterheide (vlakbij Jubbega). Ik hoop wat reptielen te zien. Het blijkt al gauw dat ik een juiste keuze heb gemaakt. Al bij de ingang van het gebied is het feest.

20200706_152926
Levendbarende Hagedis

Bij het ven de Catspoele zie ik veel zonnende Levendbarende Hagedissen op de libellenvlonder. Deze vlonder is hier aangebracht met het idee om de vele libellen hier mooi te kunnen observeren en te fotograferen. De vlonder doet dienst als observatiepunt. Dat de vlonder ook dienst doet voor andere doeleinden bleek afgelopen maandag wel. Het snel opwarmende hout van deze vlonder is gunstig voor reptielen om op te gaan zonnen. Ook als het bewolkt is, blijft het hout nog wel een tijdje warm, ideaal.

20200706_152639
Levendbarende Hagedis, adult vrouwtje

Overal waar ik keek op de vlonder zag ik wel een hagedis zitten, veelal vrouwtjes die onlangs jongen ter wereld hadden gebracht, gezien de striemen op de flanken. Het duurt dan ook niet lang of ik zie de eerste juveniele Levendbarende Hagedissen voor mij dit jaar rondkruipen op één van de relingen van de vlonder. De adulte mannetjes zitten wat meer verscholen tussen de vegetatie. Ze zijn ten opzichte van de vrouwtjes wat schuwer lijkt het. De juveniele dieren zijn al net zo schuw.

20200706_154303
Juveniele Levendbarende Hagedissen
20200706_153805
Levendbarende Hagedis komt voorzichtig tevoorschijn

De hagedissen zijn over het algemeen prachtig te bekijken en te volgen. Bij gevaar laten ze zich vallen van de reling waarna ze in de vegetatie verdwijnen. Na een paar minuten keren ze weer op dezelfde plek terug, als de kust weer veilig genoeg is. Wat een geweldig leuke dieren zijn het toch. Een fotografe die al jaren in dit gebied komt en nog nooit een hagedis heeft gezien hier, wijs ik op de aanwezigheid van de koudbloedige dieren. Even later tref ik verderop in het gebied nog een paar hagedissen, maar het betreft allemaal vluchtige waarnemingen. Wel laten vogels zoals Kraanvogel, Wielewaal, Geelgors, Gekraagde Roodstaart en Wespendief zich erg mooi bekijken.

Een nieuwe generatie Levendbarende Hagedissen is succesvol ter wereld gebracht. Beschuit met muisjes op de Delleboersterheide.

20200706_154648

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: