Leuke verrassing op een Lindeboom

23 januari 2019

Moeder natuur zit vol met verassingen, zelfs hier in de stad (Breda). Nog regelmatig doe ik nieuwe ontdekkingen in mijn eigen omgeving. Vanmiddag (23-01-19) was het weer eens raak, toen ik enkele tienduizenden wantsen aantrof op een vrijstaande Lindeboom. Natuurlijk ga je eerst uit van een algemene soort.

bty
Lindenspitskop, Breda

Ik was me er vanmiddag nog niet van bewust dat ik naar een zeldzame soort stond te kijken, tijdens het inventariseren van korstmossen. Ik kreeg echter via de mail een reactie dat het om de zeer zeldzame Lindenspitskop zou gaan. Een soort die in 2008 voor het eerst in de Benelux werd waargenomen. Een leuke, en vooral ook onverwachte verrassing op een Lindeboom, een cadeautje van moeder natuur.

Mogelijk is de soort vanuit zuidelijke oorden meegelift met transport. Hoe dan ook, de soort heeft zich hier inmiddels gevestigd en wordt beschouwd als een nieuwkomer. Waarnemingen van deze zuidelijke soort zijn in Nederland tot dusver enkel op een beperkt aantal locaties in Limburg en Noord-Brabant gedaan. Breda lijkt een nieuwe locatie voor deze soort.

bty
Lindenspitskop, overwinterend op Linde in Breda

De soort is met een lengte van amper een centimeter nogal klein, maar als je ze met groepen van honderden of duizenden op elkaar geplakt aantreft, vallen ze meer op. Naar schatting zaten op de desbetreffende Linde vanmiddag zo’n 25.000 exemplaren, maar waarschijnlijk veel meer.

De soort overwintert op schors van Lindes en even inlezen over de soort verteld me dat ze prima een temperatuur van -10 gr kunnen overbruggen. Oftewel, de soort zou zich weleens kunnen blijven vestigen/uitbreiden in Nederland. Of krijgen we nou toch die temperaturen van -15 of -20 en een Elfstedentocht? zal de soort dit overleven? de natuur vindt er wel iets op…

bty

 


Eén reactie op “Leuke verrassing op een Lindeboom”

  1. Jaap Cost Budde Avatar
    Jaap Cost Budde

    Geweldige vondst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: