Kat gesignaleerd in nationaal park Veluwezoom

dav
De eerste gedocumenteerde kat van de Veluwezoom?

Een 28-jarige, oplettende wandelaar uit Velp zag op zondagmiddag 18 juni een kat in nationaal park Veluwezoom. De waarneming werd omstreeks 16:00 gedaan vlakbij de Rhedense schaapskooi langs de Heuvenseweg, net ten noorden van Rheden.

Het dier, dat niet heel schuw overkwam, lag op een boomstronk in de schaduw. Mogelijk meed het dier de hitte deze middag. Bij de geringste beweging reageerde het dier alert, maar bleef wel liggen. Met geduld en voorzichtigheid wist de wandelaar het dier te fotograferen.

Volgens natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van de Veluwezoom, betreft het een zeer zeldzame en unieke waarneming. Volgens boswachter Jan Potkamp heeft de 28-jarige Velpenaar veel geluk gehad. “Dit overkomt je maar zelden, een kat aantreffen op de Veluwezoom. Ik kom dagelijks over de Heuvenseweg en heb hier nog nooit een kat gezien. Je moet er ook een beetje oog voor hebben natuurlijk”, aldus Potkamp.

Boswachter Potkamp bekijkt de overtuigende foto nog eens goed en vervolgt: “Ja het is er écht één, hopelijk heb ik ook ooit het geluk om zo’n prachtig beest hier aan te treffen. Meestal moet ik het doen met slechts een handjevol wilde zwijnen, reeën, dassen en af en toe een boommarter”.

Volgens natuurmonumenten is het lastig te zeggen waar het dier vandaan komt. Mogelijk is de kat als dwaalgast vanuit Duitsland hier naartoe gekomen. De Veluwezoom ligt hemelsbreed zo’n 15 km van de Duitse grens. Hoewel de kans klein is, adviseert natuurmonumenten mensen die de kat tegenkomen in het nationaal park geen onnodige risico’s te nemen en gewoon kalm te blijven.


Eén reactie op “Kat gesignaleerd in nationaal park Veluwezoom”

  1. Sandra dieLimburgse Avatar

    Hahaha, humoristisch stukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: