Nachtje doorhalen: Nachtvlinderen en BMP-rondje

Vrijdagnacht 24 juni en zaterdag 25 juni 

Vrijdagavond 24 juni reis ik af naar Groesbeek om Jeroen Breidenbach en Emma Dijkgraaf een nachtje gezelschap te houden. Jeroen en Emma verblijven hier een tijdje in Voedselbos Ketelbroek, werkend aan een afstudeeropdracht. In het Voedselbos Ketelbroek doen ze onderzoek naar de voorkomende biodiversiteit, en vergelijken dit met de biodiversiteit in het nabij gelegen natura2000-gebied De Bruuk, een bijzonder stukje natuur met o.a. zeldzaam blauwgrasland, waar veel bijzondere planten groeien.

Jeroen en Emma inventariseren nachtvlinders, broedvogels en de voorkomende planten, aangezien de plantengroei de basis vormt voor de aanwezige fauna. Daarnaast zijn er potvallen uitgezet om loopkevers te vangen en te determineren. Een erg leuk afstudeeronderzoek in een prachtige omgeving. Onlangs hielp ik Jeroen en Emma al met het in kaart brengen van plantensoorten in de onderzoeksgebieden, en werden vele soorten aangetroffen wat een fraai overzicht heeft opgeleverd.

Als ik vrijdagavond vanaf de bushalte richting het voedselbos loop, zie ik de familie ooievaar van het voedselbos zoals de vorige keer nog altijd honkvast op hun nestpaal staan, als zwarte schimmen afgetekend in het felle licht van de ondergaande zon. De jongen zijn als kool gegroeid de afgelopen tijd. Ook standaard hier zijn zingende geelgorzen, goed verstopt in de boomsingels, spotvogelsgroene spechten en een mannetje roodborsttapuit. De braamsluiper die laatst nog actief zong bij een huisje naast het voedselbos, houdt zich stil.

Al snel tref ik Emma. Jeroen heeft de nachtvlinderopstelling al opgezet achter de tent. Ik dump wat spullen in mijn tent en voeg me met Emma bij Jeroen, en dan kan het feest beginnen. De weersomstandigheden zijn goed: windstil, niet koud maar een aangename temperatuur, en een hoge luchtvochtigheid. Even later voegen Bram Ubels en Vincent Stork zich bij ons. En dat komt best goed uit, want de nachtvlinders lijken er zin in te hebben vanavond/vannacht. De vlinders worden gevangen met een schepnet en in bakjes gedaan, waarna ze gedetermineerd en geregistreerd worden.

IMG_20160621_204656
Nachtvlindergids, onlangs aangeschaft
IMG_20160624_225325
Jeroen en Bram, bewapend met vlindernet
IMG_20160624_225335
Emma, bewapend met pen en papier en determinatiegidsen
IMG_20160624_233131
Bakje met nachtvlinder

Het begint aanvankelijk vrij rustig, maar op een zeker moment barst het los, en zijn we overdonderd door nachtvlinders. Zowel op het doek, als net naast het doek. Zelfs mijn haar ontkomt niet een vlinders, en regelmatig voel ik iets krioelen in mijn haar. Jeroen’s voorspelling bleek goed gegokt, het wemelt vannacht van de nachtvlinders rondom onze lamp, een geweldig schouwspel. Het is hard werken om zoveel mogelijk vlinders in bakjes te vangen en te identificeren, maar we hebben een goeie taakverdeling. Emma duikt de boeken in om de beestjes op naam te brengen, Ik, Bram en Vincent vangen alles en brengen ze bij Emma, Jeroen is vliegende keep. Het ene moment is ie druk doende met vangen, vervolgens duikt ook hij de boeken in. Alle ingrediënten voor een geweldige nachtvlindersessie zijn vanavond aanwezig: lekker weer, gezelligheid, wijn, biertjes en niet te vergeten talloze nachtvlinders.

IMG_20160624_234414
Puntige Zoomspanner

Er worden erg fraaie soorten gevangen, een aantal pareltjes van vanavond: meldevlinder, groot avondrood, ligusterpijlstaart, schilddrager, wapendrager, marmeruil, houtspaander, gerande spanner, bonte brandnetelmot, zomervlinder, puntige zoomspanner, vliervlinder, agaatvlinder, peper- en zoutvlinder, vuursteenvlinder en een zeldzame donkere haakpalpmot. Iedereen geniet met volle teugen en persoonlijk zie ik maar liefst 27 nieuwe soorten tijdens deze sessie. Dit brengt mijn levenslijst nachtvlinders NL op de 384 soorten. Verderop klinkt het geroep van een steenuil, en horen we een witgat overvliegen.

IMG_20160625_003327
Bonte Brandnetelmot
IMG_20160625_005439
Vliervlinder
IMG_20160625_005743
Meldevlinder
IMG_20160625_023853
Ligusterpijlstaart
IMG_20160625_023953
Groot Avondrood
IMG_20160625_024355
Schilddrager

Uiteindelijk vangen we 695 nachtvlinders met in totaal 112 soorten, een flinke score. Iets na 02:00 stoppen we met vangen en worden de vlinders even later weer vrijgelaten. Vincent keert terug naar huis en rond 03:00 fiets ik met Jeroen, Emma en Bram naar natuurgebied Mulderskop, ongeveer 7 km verderop. Hier heeft Bram een nachtvlinderval staan waar we onze nachtvlindernacht nog even voortzetten. Ook hier worden weer mooie soorten gezien, waaronder een lindepijlstaart, gele snuituil, rozenblaadje, dennenpijlstaart en huismoeder.

IMG_20160625_043124
Bij de nachtvlinderval

Vervolgens keren Jeroen, Emma en ik weer terug naar het voedselbos en De Bruuk, waar we nog een BMP-ronde doen, een broedvogel inventarisatie. We worden geconfronteerd met het feit dat het voorjaar zo goed als afgelopen is dit jaar, de koek is bijna op qua vogelzang. In het voedselbos nog een enkele zingende grasmus, heggenmus, winterkoning en tuinfluiter, geen vetpot. In De Bruuk een enkele boompieper, boomkruiper, roodborstgeelgors en kleine karekiet, ook geen vetpot. Juli en augustus zijn dan ook maanden waarin wij natuurliefhebbers ons hart vooral ophalen bij de planten, libellen, vlinders en overige ongewervelden.

We besluiten om 06:30 maar te gaan slapen, we zijn uitgeput. Om 13:30 zijn we weer wakker en nemen rustig de tijd, het regent pijpenstelen. Het plan was om vanmiddag in De Bruuk nog wat vegetatie te bekijken, maar daar is weinig aan met dit herfstachtige weer, het is ook een stuk koeler dan eergisteren toen het ca 30 graden was. Ik lees een boek, Jeroen voert onderzoeksgegevens in op zijn laptop, we kijken een beetje voetbal in de even verderop gelegen snackbar, waar we tevens een hapje eten. ’s Avonds klaart het dan nog op en maken we nog een mooie wandeling door De Bruuk, waar we genieten van een eikenpage, bloeiende rietorchissen, moeraskartelblad, grote kattenstaart, grote wederik, grote ratelaar, echte valeriaan en nog meer plantenpracht. Uiteindelijk sluiten we het weekend af met een biertje in een ‘ouwelullenkroeg’, waar werkelijk geen hol te beleven is, maar we mogen niet klagen met al het moois wat we hebben gezien. Maar liefst 39 nieuwe soorten nachtvlinders kon ik uiteindelijk bijschrijven.

Eikenpage (Foto: Jeroen Breidenbach)

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: