(Landelijke) Big Day 2016

Op 13 mei was het weer zover, ik deed voor de zesde keer mee aan een big day. Een big day is een soort race tegen de klok, waarbij je in teamverband binnen 24 uur tijd zoveel mogelijk vogelsoorten probeert waar te nemen. Sinds 2010 steevast een traditie voor mij in mei. Het team bestond dit jaar zoals altijd uit Folkert Jan Hoogstra, met wie ik tot nu toe alle zes edities heb gedaan. Verder bestond het team uit Jeroen Breidenbach, Theo van Veenendaal en Gijs Baller.

Een big day is iets waar wij vogelaars ver naar uit kijken. De enorme verscheidenheid aan vogelsoorten, landschappen en natuurgebieden die je in zo’n korte tijd te zien krijgt is een fantastische ervaring die bij ons lang op netvlies gebrand zal staan. Een big day doe je niet even zomaar, het vergt nogal wat voorbereiding. Vooral Folkert Jan is hier erg fanatiek in geweest, en heeft flink wat kilometers autorijden en wandelen erop zitten, om nog maar te zwijgen over het maken van een goeie dagplanning om de kans op zoveel mogelijk soorten te vergroten. En het maken van connecties (waarnemers/vogelaars) in bepaalde delen van Nederland, om informatie over specifieke soorten te verkrijgen. En niet te vergeten, het continu doorspitten van waarneming.nl om te kijken waar welke soorten zitten, en hoe groot de kans er is op bepaalde soorten.

Waar een wil is, is een weg. Heel cliché misschien, maar het is zeer van toepassing voor onze big day dit jaar. Alle voorbereiding was niet voor niks, we hebben een groots resultaat neergezet. Het huidige record stond namelijk op 190 soorten (2015), en hebben we met 11 soorten weten te verbeteren, 201 soorten dus! Wij mogen als eerste big day-team zeggen dat we de magische grens van 200 soorten zijn gepasseerd, een prachtig landelijk record 🙂

Voor een compleet verslag over onze big day op 13 mei, zie onderstaande link. Het verslag is prachtig beschreven door Folkert Jan, net als ieder jaar.

Verslag landelijke big day 2016

Over zee kijken Folkert Jan Hoogstra

 


Eén reactie op “(Landelijke) Big Day 2016”

  1. Dagje Breebaartpolder, Holwerd, Paesens en Lauwersmeer: van alles wat, van vogels tot Pokémons | NATUURVERSLAVING Avatar

    […] en Merel, is daar weer een dagje vogelen aangebroken, de eerste keer serieus vogelen sinds de landelijke big day op 13 mei. De zomer is komkommertijd voor vogelaars, pas in het najaar (eind augustus/november) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: